english

poslovni podaci

 

   

neophodan Google Earth

       

Tema filma je punk-rock scena Novog Sada iz prve polovine devedesetih godina prošlog veka.

Grupe koje su stvorile ovu mini-epohu ('Atheist Rap', 'Generacija bez budućnosti', 'Ritam nereda', 'Obojeni program', 'Love Hunters', 'Zbogom Bruce Lee', 'Vrisak generacije', 'Boye' … ) su imale mnogo veći uticaj nego što bi se moglo očekivati, ako se uzme u obzir veličina teritorije na kojoj su nastale, a ova disproporcija je još veća ako se uzme u obzir da su ovo bile godine nasilja i straha samo par stotina kilometara dalje.

"Misija" dokumentarca je da podseti na duh koji je sačuvao mentalno zdravlje više hiljada mladih ljudi, koji su na žalost svoju mladost proživeli tokom jednog od najgorih perioda u istoriji ovog dela Evrope - vladavini Slobodana Miloševića.

Imajući u vidu istorijski kontekst, pravo je čudo što je tako pozitivna sila preživela ovaj destruktivni sistem vlasti.
Buduće generacije mogu mnogo toga da nauče od svedoka i učesnika ovih događaja.
Kulturni kontekst priče je gradsko, zapadno-orijentisano društvo kome se može pripisati većina pozitivnih promene u ne baš progresivnom balkanskom okruženju.

Film su realizovali "Produkcija i27" i NFC 'Kino klub Novi Sad', uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i kulturu Izvršnog veća Vojvodine.

Premijera je održana 27. oktobra 2006. u bioskopu 'Arena'.

Posle projekcije je upriličena sasvim nepristojna punk svirka. Prvo 'Reflections of Internal Rain', a posle njih su na scenu u holu bioskopa 'Arena' izašli 'Mitesers'. Kao dodatak je nastupila 'Generacija bez budućnosti'. Do nekih fotki se dolazi klikom na ovu rečenicu.

U sali, a kasnije i u holu "Arene" - oko 600 prisutnih.

Druga projekcija je održana 20. decembra 2006. u velikoj sali Kulturnog centra grada Novog Sada, u okviru festivala "Filmski front".

Treća projekcija je održana na mestu premijere, zajedno sa igranim filmom "Zagor - poglavica bez plemena", u februaru 2007. Posle projekcija u holu "Arene" je i ovoga puta održana svirka, sa platna su na binu u "Areni" sišli Milan Mumin, a zatim i "Vrisak generacije". Projekciji i svirkama je prisutstvovalo oko 400 ljudi.

U julu 2007. film je prvi put prikazan u Hrvatskoj, na Filmskom festivalu u Motovunu, a par dana ranije i u novosadskoj "Crnoj kući", u okviru programa posvećenog britanskom društvenom uticaju u Srbiji, "Enter UK". Tokom jeseni 2007. održana je projekcija filma u Omladinskom kulturnom centru "Abrašević", u Mostaru (BiH), a film je uvršten i u program "Filofest" festivala u Ljubljani (Slovenija), održanog u decembru 2007.

U aprilu 2008. "Bilo jednom..." je prikazan u okviru programa "Vojvođanska off-scena", na Intro08 festivalu u Novom Sadu, u avgustu i na festivalu "Grossmann" u slovenačkom gradiću Ljutomer, a istog meseca i na festivalu muzike, filma, likovne i literarne produkcije "Go fest" u Odžacima (Bačka, Vojvodina, Srbija). Zadnja publika koja je imala priliku da na javnoj projekciji pogleda film su posetioci varšavskog bioskopa "Muranow", gde je film prikazan u novembru 2008.